Home 2012: verslagen

2012: verslagen

Verslagen van diverse teams

Hieronder de verslagen van de cursisten Big day op 12 mei 2012.

Team: Rick, Adrie, Cees, Sanne (verslagschrijver), Petra

Het was dan eindelijk zover de Big Day, voor mij en de teamgenoten een bijzondere dag in dit cursusjaar wat al heel erg leuk is, met alle theorie avonden en geweldige excursies waar we toch heel wat soorten hebben leren kennen. Maar nu over de Big Day om niet af te dwalen. De wekker ging al vroeg en de zenuwen waren ook hoog, want we willen natuurlijk graag winnen met ons team. Om 5:45 precies hadden we afgesproken bij de Trekvogel om van daar uit te lopen naar de kijkposten, het was nog een stuk lopen en we hoorde al van alles en zagen ook al genoeg maar de wijzer was nog niet bij de 6 dus nog even geduldig wachten. Wat natuurlijk moeilijk was want je wilt gelijk gaan schrijven haha!
De tijd was eindelijk daar, en als een gek begonnen we te schrijven want het was een orkest aan vogelgezang zo op de vroege morgen. Prachtig om te zien hoe dichtbij ze dan zijn en zo mooi kunnen zingen. Bij het gebied van de Leperlaarsplassen hadden we al gelijk enorm veel soorten gespot de bijzonderste was dan ook nog eens een exoot de Zwarte Ibis! Vogelend Nederland was in aantocht om ook deze exoot te spotten erg leuk. Wij gingen maar eens verder met onze vogelzoektocht, op naar de bijzondere kijkplekken van de Oostvaarderplassen en langs de dijk, het werd al moeilijker omdat je al veel soorten gehad hebt. Ik wilde graag weer eens een baardmannetje spotten omdat ik het een fantastische vogeltje vind met zijn zachte veertjes. Helaas hadden mijn teamgenoten hem gespot maar ik was net te laat met kijken. Verder was er niet veel meer te spotten langs de dijk, dus daar waren we snel klaar. Af en toe namen we even een pauze om lekker een bakkie koffie of thee te nuttigen, met een heerlijke plak cake die onze Teamcaptain had gebakken. Andere teamgenoten hadden ook lekkere dingen mee. We trokken verder door Flevoland om nog wat bijzondere soorten te spotten waaronder een Raaf die we hoorde en later ook zagen vliegen. Toen was het bijna 12:00 en hoopte we nog op wat meer soorten want we zaten op 74 en dat vonden toch wel weinig. Helaas gaat de tijd snel als je dat niet wilt en was het al weer 12:00. Op naar de Trekvogel in spanning want wie o wie zou de winnaar zijn.
Bij de Trekvogel aangekomen waren er al wat groepen terug en Inge was al flink aan het tellen. Ik hoorde al getallen die boven die van ons kwamen dus de moed zakte al een beetje weg. Dat ik ons lijstje aan Inge doorgaf hoopte ik toch stiekem dat wij op een mooie tweede plek zouden komen, maar dat was helaas niet zo. Inge was de winnaar met haar team en wij helaas de laatste. Maar het was een onvergetelijke en super leerzame dag! Volgend jaar zeker weer! Heel veel dank aan mijn teamgenoten voor de gezelligheid. En super gefeliciteerd voor Inge en haar team!

 

Team: Inge, Ben (verslagschrijver), Hilma, Daphne, Klaas

Toen Inge Hagens ons als eerstejaars vogelcursisten vroeg om deel te nemen aan de BIG DAY, reageerden wij nonchalant en onwetend met: “maar natuurlijk Inge”. Maar toen wij na ruim vier weken “ver weg vakantie” onze mail weer gingen lezen kregen wij de indruk dat de Big Day wel iets meer was dan ’n uitje. Inge instrueerde ons met bijna militaire precisie wat van ons verwacht werd. De eerste schrik was het midden in de nacht verzamelen bij de Trekvogel. Daarna zouden wij stipt volgens ‘n vooraf vastgesteld strak schema in ’n auto met 4  cursisten en “captain” Inge door Flevoland kruisen om zoveel mogelijk vogelsoorten op te speuren. Na het bestuderen van alle Inge-mail zakte bij ons de moed bijna in de wandelschoenen. Maar Inge zou Inge niet zijn als zij ons niet met haar tomeloze enthousiasme mee zou krijgen.
En zo kwam het dat wij vandaag, zaterdag 12 mei, om half vijf s‘ochtends in de auto van Klaas zaten om richting Roggebotzand te rijden. “Captain Inge” was zeer gemotiveerd om de wisselbeker ook dit jaar weer op de schoorsteen te zetten. Wat ons, Klaas, Daphne, Hilma en Ben, als beginnelingen hierbij opviel was de wil om te winnen, maar dan wel absoluut op ’n eerlijke manier. Omdat iedere groep zichzelf controleert kan men zich met gemak tot winnaar kronen, maar iedereen is zich ervan bewust dat het goed waarnemen van de vogels in de natuur het echte doel van de BIG DAY is. En dat doel is bij onze groep goed gelukt. Wij hebben ontzettend veel geleerd en mooie natuurmomenten beleefd.
Zoals twee op het nest zittende zeearendouders met jong, waarvan een ouder voor de show ook nog even ging rondvliegen. Op het water slapende knobbelzwanen in het prachtig opkomende zonlicht en ‘n grote groep van meer dan 15 futen vlak bij elkaar. En niet te vergeten het door Inge uit elkaar houden van het gefluit en geroep van allerlei vogels, die wij door het specifieke geluid konden herkennen. Dat wij zelf wapperende groene blaadjes aanzagen als exotische groenlingen, meerkoeten verwisselden met roodhals futen, en dat mussen baardmannen werden, kon het goede humeur van de ons corrigerende Inge niet beïnvloeden. Inge, onze complimenten en hartelijk dank dat je ons op sleeptouw hebt genomen. Het was geweldig.