Home Tuinvogeltelling 2015 – 2016

Tuinvogeltelling 2015 – 2016

Neem deel aan de 25e tuinvogeltelling 2015 – 2016

Een nieuwe winter staat voor de deur; tijd voor de oproep voor de komende winter. Begonnen in de winter van 1991 – 1992 met maar drie tellers, later uitlopend tot soms meer dan 30 tellers en nu, 25 winters verder, een nog onbekend aantal deelnemers. Doen jullie mee? Aanvankelijk bedoeld voor Almeerders doet nu ook een aantal Lelystedelingen met ons mee. Dus schroom niet om mee te doen.

Een vuurgoudhaan geteld en gefotografeerd bij de tuinvogeltellingen. Foto Erna Koeleman

Een vuurgoudhaan gefotografeerd door dubbel glas bij de tuinvogeltellingen 2014-15.
Foto Erna Koelman

Binnen de vogelwacht worden heel wat tellingen georganiseerd. Ze zijn allemaal onder werkgroepen/tellingen/ op de website te vinden. Waarom al die tellingen? Wat hebben we eraan en wat gebeurt er met al die uitkomsten? De meeste vogelaars schrijven hun waarnemingen in handige zakboekjes en doen dat soms over een lange reeks van jaren. En niet te vergeten de website ‘waarnemingen.nl’. Wat daar allemaal (niet) op wordt vastgelegd! De vraag dringt zich dan ook op of het mogelijk zou kunnen zijn om met al die gegevens overzichten te maken van de vogelsoorten die in Flevoland zijn waargenomen: (vanaf) wanneer, aantallen, plaatsen, biotopen, trends enz. Wat weten we van ‘gewone’ soorten als Heggenmus, Turkse Tortel, Ringmus, Grote Bonte Specht, Gaai en andere? Wie noteert die soorten nog?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grote bonte specht op tuinbezoek. Foto Ton Kalkman.

Een lastig probleem voor de mensen die dit jaar het idee hebben geopperd om zo’n overzicht, een Avifauna, van Flevoland op te zetten. En daar zit dan ook de meerwaarde van de tuinvogeltellingen. Daar worden ook deze ‘gewone’ soorten goed geregistreerd en in overzichten gebundeld.  Hoe meer deelnemers meedoen met het tellen en melden van de soorten in hun tuin,  des te ‘betrouwbaarder’ zijn de uitkomsten en opgenomen in groter verband worden jouw gegevens nog waardevoller. Doe dus mee!

We tellen vanaf zondag 29 november (week 49) tot en met zaterdag 27 februari (week 8). De te gebruiken formulieren en telinstructies zijn via onderstaande links te openen en te downloaden. Sla ze vervolgens op als Word document. Stuur na afloop van de telperiode de ingevulde verzamellijst zo spoedig mogelijk (per e-mail of per post) naar mij retour.  Ik ben benieuwd naar jullie waarnemingen.

Ton Kalkman.
akalkman9@hotmail.com

Hoe te tellen, wat te tellen 2015_16
Weektabel 2015_16
Verzameltabel 2015_16 (na afloop ingevuld aan mij retour)

 

Benieuwd naar de telresultaten van 24 jaar tuinvogeltellingen? Klik op de onderstaande link.

Vogels in park en tuin, 24 jaar tuinvogeltellingen